Tuesday, January 4, 2011

kau cnfirm kau tapenah makan babun?***

haipppp
salam belog
-.-
aish kepochi sudah datannn..gg!

tittle dah macam nak kene ban ngan jakim!
hauhauhau
haipp..aish sengaja letak tittle cenggitu kut
bawu sume leh alert!
an?

hOkeh, nak cite sket
aritu braderr aish de tegor2 kitorang adik bradik yg bawu balik dari sopim mall
''korang nih beli brg makan kt market tgk ke tidak ingrediants die"
"lohh..mesti, harus wajib la..pastu carik logo halal jakim yg sah!
"confirm halal ke"
"haippp..nape laks? dah ade chop jakim sure halal lah..".."kutt"
hauhauhau
"hekk eh..ade halal punn xsure halal jugak!..next time tgk ingredient bukan tgk halal je"
"nape..pastu nk tgk cmne?"
dahtu brader gwa p hamek sehelai kertas photostat kasik gwa adik bradik baca
korang tauu hade ape..tokojutt kiteorang tgk!
haaa..bak cini aish nak kasik tau,
tapi rasa2 sume orang punn da tahu pasal mende alah yang diharamkan neh
akceli kita taleh makan babun,,tp realitinya mende tu la yg kite duk ngadap hari2
ko x caye ko tgk sndirik kt bawah neh



haaa..tgk!
baca jangan xbaca
hade lagi bawah neh aish kasik kod2 yang di hamek dari babun neh





haa..akceli aish nak kasik taw babun ganti nama kepada bab1 yang kaler pinkish neh
haaa..hamek ko!
pink taww..kelas gituu

pasni hope kita akan lebih alert!
aish skg kalau g kedai market nk borong barang2, aish bawak list E code neh
yang xde E code aish beli yang ade letak balik
n,
kalau boleh cuba jauhkan dari produk yang ade E code walhal xtmasuk E code kt atas neh
lagi kite mcegah lagi bahek kan
kalau korang nk taw la kan
memacam produk yang adik2 kite, abang2 kite n mak2 kite ayah2 kte duk jamah hari2 neh ade mende haram neh
korunkk taw keropok rota?
harammm der nak makan pasni!
air yeos punn hade
produk apollo n segala bagai kek muffin silver bird munchys sume hade E code yang tersenarai kt atas
biskutt snekn memacam lagi
even koko crunch, honey star yang haku makan jugak n sgla nestle produk
haihhh..jawab die sume yang kite ngadap hari2 tuuu,
akceli aish sndiri pun tapaham nape jakim kasik halal padahal produk tu sebaliknya
haihhhh
jakim tidoo gamaknya!
pasni sile lah alert2 ye kawan2
 kite ingat makanan bersih halalan toyyibah dari segi penyembelihan, bersih cara masak, ikut syariat lahh tapi cam haram ghopenye tiap2 ari duk ngadap mende alas tu
cmne nak hari fikiran sume bersih kalau makanan kita sndiri xbersih..
last2 kwn haku cakap dengan slumber yippie,
'"ntah2..kita ni duk tgk halal haram-halal haram..tah2 da macam sekor babun da masuk lam badan kita neh"
 so, ape kata korunkkk?!

@_@


No comments: